Vi tror på att du själv kan avgöra vem som passar dig bäst att anlita men lite hjälp på vägen kan vara bra.
Här nedan har vi samlat lite information, tips och rekommendationer till dig som ska anlita någon, en guide helt enkelt. Dels vad som kan vara bra att tänka på och dels vad som gäller beroende på vem du anlitar.
Vi har också samlat information om några av de områden som finns representerade här på assignet.se. Genom intervjuer med företag har vi fått svar på frågor kring kring de vanligaste tjänsterna inom respektive område.
Att tänka på
Ta in offerter
Ska du genomföra en lite större projekt är det klokt att ta in lite olika offerter. Detta för att kunna bilda dig en uppfattning om vad det kostar. Genom offerter kan du också få lite tips på materialval och en känsla för hantverkarens kompetens.
Referenser
Fråga hantverkaren om hen gjort liknande projekt och be om att få se hur det blev. Du kan också be om att få kontakta hantverkarens tidigare kunder för se slutresulat.
Behörigheter
Vissa arbeten kräver behörighet eller auktiorisering för att få utföra. Detta gäller framförallt VSS och El-installationer. För att undvika tråkiga överraskningar är det viktigt att du kontrollerar detta.
Större projekt – skriv avtal
Även om muntliga avtal också är bindande är det svårare att hänvisa till om något skulle bli fel. Är det ett större projekt är det alltid bra med ett skriftligt avtal. I avtalet sammanfattar ni vad som ska utföras, pris, betalning och hur lång tid det ska ta. Här nedan hittar du länkar till färdiga avtalsmallar.
Betala inte i förskott
Om hantverkaren eller den du ska anlita ber om att få betalt i förskott – välj en annan. Priset ska vara överenskommet i förskott men betalningen ska ske i efterskott.
Bygglov
Vissa projekt kräver bygglov. Kontakta din kommun och fråga vad som gäller och hur du ska göra för att ansöka om bygglov
Rotavdrag
För vissa tjänster får du göra rotavdrag eller rutavdrag. För att få göra det måste du och utföraren komma överens om detta innan arbetet påbörjas. Du som kund måste kunna bevisa att ni kommit överens om detta så ett skriftligt avtal är i dessa fall viktigt. För att få göra rot/rut-avdrag måste du betala mot faktura och utföraren måste vara registrerad för f-skatt.
Försäkring
Är det ett företag du anlitar så se till att denne är försäkrad. De flesta seriösa företag har en ansvarsförsäkring som kan ersätta skador som denne orsakat.
Vem anlitar du & vad gäller
Här har vi samlat lite information kring vad som gäller beroende på vem du anlitar. Du hittar också nyttiga länkar med information som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut om vem du ska anlita.
Företag
Definitionen på ett företag är att det är registrerat för f-skatt. Är den du anlitar inte registrerat för f-skatt gäller samma regler som om du anlitar en privatperson. Via skatteverket kan du kontrollera om den du ska anlita är registrerad för f-skatt. Kontrollera också så att företaget är registrera för moms och som arbetsgivare om den du anlitar har anställda. Kom ihåg att du endast kan göra ROT/RUT-avdrag om den du anlitar är registrerad för f-skatt
Privatperson
Anlitar du en privatperson är det du som är arbetsgivare. Vad gäller ersättning finns vissa regler du måste förhålla dig till. Du kan t.ex. behöva lämna en kontrolluppgift i en förenklad arbetsgivardeklaration. Du behöver även se över din försäkring, kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller.
Egenanställd
En egenanställd person är en person som hyr sin arbetsgivare via ett s.k. egenanställningsföretag. Egenanställningsföretaget har då F-skatt och agerar arbetsgivare. Sammanfattningsvis kan man säga att egenanställning är ett sätt att kunna ta uppdrag utan att starta företag.
Här kan du läsa om hur egenanställning fungerar. Oavsett om du ska anlita en egenanställd eller om du själv vill kunna ta uppdrag utan att starta företag kan du här läsa om vad som gäller.